Hihetetlen történet meglepő fordulatokkal

Számos végzetesnek tűnő esemény színesíti a több mint 80 éve született keletnémet édességipari gyártó történetét, melyben egy maroknyi csapat kitartó dolgozó közbenjárására is sor kerül. Az alábbiakban áttekintjük Argenta viharos sztoriját, mely a végén természetesen „happy end”-del zárul a csokoládé fanatikusok legnagyobb örömére.

Az alábbiakban tekintsük át a legfontosabb mérföldköveket a cég életében:

 

Cégalapítás az egykori Német Demokratikus Köztársaságban, Wernigerodeban „Argenta Schokoladenfabrik AG” név alatt.

Mint sok más céget a keleti blokkban, az Argentát is kisajátítják és egyúttal új nevet adnak neki, VEB Süßwaren Wernigerode-ként üzemel tovább. Később visszatérnek az eredeti elnevezéshez.

A központi gazdasági tervstratégia értelmében a csokoládégyáraknak be kell szüntetniük a termelést és más termékkategóriák gyártására kell átállniuk. Az állami döntés szerint az Argentát dohánygyárrá alakítják át. A gyártáshoz szükséges 5 millió márkát érő új gépsorok már megérkeztek az üzembe és a dolgozók átképzése is folyamatban van, mikor egy csapatnyi bátor munkás Berlinbe utazik, hogy az illetékes minisztériumban hangot adva követelésüknek elérjék, hogy az átszervezés meghiúsuljon.
A folyamatos gazdasági nehézségek ellenére az Argenta csokoládémesterei fáradhatatlanul dolgoznak az újabb és újabb termékkoncepciók kifejlesztésén. A termékek nagyon népszerűek, ám sokszor nehezen beszerezhetőek. Legendás desszertjeik (Brockensplitter, Harzer Tröpfchen, Puffreisschokolade, Blätterkrokant, Mokkabohnen, Chokis) széles körben ismertté válnak.

A német újraegyesítés után az üzemet bezárják. A nagykereskedők nem fogadják a berendelt termékeket, miközben a boltokban továbbra is fennáll a keresleti igény. Mentőövként érkezik a céget felvásárló Friedel Süßwaren, amely egy évtizedre életben tartja az üzemet, igaz kizárólag a saját szortimentjét gyártja, majd 2002-ben már ők is feladják.

Az Argenta újjászületik a Lipcse mellett található Weißenfels-ben, az eredeti hagyományokra alapozva egy teljesen új modern gépparkkal.

Az Argenta Csokoládévilág megnyitása Weißenfels-ben. A látogatók első kézből ismerkedhetnek meg a csokoládégyártás rejtelmeivel az 1300 m2 alapterületű bemutatóteremben, melyhez gyári outlet üzlet is tartozik, ahol a gyárlátogatás után rögtön meg is vásárolhatjuk kedvenceinket. Látogatásunk végén megpihenhetünk a hangulatos kis kávézóban, ahol helyben fogyaszthatunk frissen főtt feketét, süteményeket és fagylaltot.