Cukor nélkül édesen
Az édes ízről nehezen mondunk le, ám sokak számára a cukorfogyasztás szóba sem jöhet. Akár már kialakult betegség miatt (cukorbetegség, inzulinrezisztencia), akár azért, mert egészségük megőrzése érdekében tudatos cukormentes diétát követnek. Mindezen fogyasztók számára a cukor alternatívájaként két fő termékvonalat fejleszetettek ki a Balance-nál, a steviával és a maltitollal édesített csokoládékat. Lássuk, miben rejlik az újkori csodaédesítők különlegessége.
Steviával édesített csokoládé
A stevia / sztívia egy természetes édesítőszer, amelyet a Stevia rebaudiana (jázminpakóca, édesfű vagy édeslevél) nevű növényből vonnak ki. A Dél-Amerikában őshonos és az őszirózsafélék családjába tartozó évelő gyógy- illetve fűszernövényt több száz éve használják édesítésre. Valódi csodanövény, a cukor valódi alternatívája, ízhatása azonos tömegű cukorhoz viszonyítva mintegy 300-szoros. Hatóanyaga ellenáll a hőnek, ezért főzésre, sütésre is alkalmas, fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás.
Fogyókúrázók számára is nagy segítség, hiszen segít leadni a felesleges kilókat, mivel a stevia jórészt emésztetlenül halad át a szervezeten, ráadásul nullkalóriás. Rendszeres fogyasztásával normalizálható a vércukorszint, vagyis segítséget jelent a cukorbetegség kontrollálásában.
Mint az egészséges csokoládé szakértője, a Klingele kifejlesztett egy kitűnő stevia alapú termékszortimentet a tőle megszokott gondosan kiválogatott alapanyagok felhasználásával.
A stevia kivonattal készült csokoládé előnyei:
- A stevia egy természetes növényi kivonat
- Nem tartalmaz hozzáadott cukrot
- A stevia 0 kalóriás
- Kevesebb mint 10% polyol-tartalom (nincs hashajtó hatása)
- Alacsonyabb kalóriatartalom, mint a hagyományos csokoládék esetében
- Cukorbetegek számára ajánlott
- Rostokban gazdag
- Kitűnő íz
Maltitollal édesített csokoládé
A hozzáadott cukrot nem tartalmazó, maltitollal édesített csokoládé tökéletes választás cukorbetegek számára, valamint azoknak, akik tudatosan szeretnék visszafogni a cukorbevitelt.
A maltitol a természetben megtalálható, kukoricakeményítő alapú édesítőszer, mely a cukor édességének 60-90%-át nyújtja, míg kalóriatartalma 40%-kal kevesebb a cukorénál (kb. 2,4kcal/g). Mellékhatása nem ismert. Lassú felszívódású, azaz a vércukorszintet a cukorral ellentétben kismértékben emeli, glikémiás indexe kedvező, feldolgozásához a szervezetnek nincs szüksége inzulinra.
A Balance csokoládék 15-20%-kal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos csokoládé, ezen felül gazdagok rostokban, amely elősegíti a bélműködést. A Balance széleskörű termékpalettájának közel minden tagja a laktózmentes termékvonal kivételével (táblás csokoládék, szeletek, pralinék és további különféle csemegék) hozzáadott cukor nélkül készül.
A maltitollal készült csokoládé előnyei:
- A maltitol egy természetes édesítő
- Alig fele a kalóriatartalma a cukorénak
- Fogbarát
- Nem tartalmaz hozzáadott cukrot
- Alacsonyabb kalóriatartalom, mint a hagyományos csokoládék esetében
- Cukorbetegek számára ajánlott
- Rostokban gazdag
- Alacsony glikémiás index
- Kitűnő íz