Fenntartható termelés Európa legzöldebb csokoládégyárában

A Kim’s Chocolates számos lépést tett annak érdekében, hogy a termelőüzeme ökológiai lábnyomát a lehető legnagyobb mértékben csökkentse, azt a célt tartva szem előtt, hogy létrehozzák Európa „legzöldebb” csokoládégyárát.

A cég ultramodern üzeme 2008-ban nyílt meg, amely azon túl, hogy a legfejlettebb gyártási technológiát alkalmazza, a lehető legnagyobb mértékben környezetbarát beruházás, ahol az áramellátástól a szennyvízelvezetésig bezárólag a legtöbb területen zöld megoldásokat vezettek be.

Felépítésekor megközelítőleg 4 millió eurót költöttek környezetvédelmi beruházásokra, az alábbiak szerint:

 

  • A termelőüzem építőanyaga 100%-ban újrahasznosítható
  • 2987 napelemük a teljes energiaszükségletük mintegy 15-20%-át fedezi (± 600.000 kWh/év).
  • Az ezen felüli energiaszükségletet 100%-ig megújuló energiaforrásból biztosítják (víz-, nap- és szélenergia).
  • A fehér tető miatt lassabban melegszik fel az épület.
  • Légkondicionálás és szellőzéstechnika területén a legmodernebb technológiát alkalmazzák.
  • Ammónia-alapú hűtőt használnak a termál energia átalakítására.
  • A korszerű világítástechnikát automatikus vezérlőrendszerrel látták el.
  • Flamand kormányzati támogatással modern, bio-fermentációs elven működő víztisztító rendszert építettek ki, amely egy teljesen újszerű technológia a kisebb élelmiszeripari vállalkozások számára. A tápanyagok közel 90%-át kivonják a szennyvízből és ezekből mezőgazdasági célú trágya készül.