A Gianduia

A legfinomabb csokoládé és a legjobb minőségű piemontei mogyoró házasságából egy bársonyos és valóban különleges élmény született 1865-ben.

Ahogy kezünkbe veszünk egy darabot és megszabadítjuk a leheletfinom csomagolásától, azonnal rabul ejt minket a kakaó és a mogyoró intenzív aromabombája. A selymesen krémes, bársonyos íz csupán előjátéka az ízlelőbimbókat kényeztető élvezetnek, amikor az összes érzékünk egyszerre jön tűzbe a gyönyörtől a szánkban elolvadó csokoládé révén.

Így csinálják, ennyi a titok. Varázslatos, nemde?

A Gianduiotto feltalálói

A világhírű Gianduiotto igazi úttörő: az első mogyoró alapú csokoládé, a világ első egyedileg csomagolt pralinéja. A mai napig az eredeti receptúra szerint készül, 28% piemontei mogyoró tartalommal, a legjobb minőségű csokoládéval és egy egyedülálló eljárással, a préseléssel.

Kézműves csokoládékészítés szívvel-lélekkel

A Caffarelnél a mai napig aszerint a kézműves hagyomány szerint készülnek a csokoládék, amely 1826-ban Paul Caffarelt megihlette, a tradicionális termelési módszerek teljes körű tiszteletben tartásával.

A Gianduiotto egyedi eljárással, úgynevezett préseléssel készül, mely a csokoládémesterek szakavatott kézmozdulatát tökéletesen visszaadva garantálja minden egyes praliné bársonyosságát és lágyságát. Mivel a bonbonok nem a szokványos öntőformákban nyerik el végleges formájukat, hanem a speciális préselési technológiával, így minden egyes darab egy leheletnyit más, mondhatni egyedi remekmű.  A részletekbe menő perfekcionizmus és a prémium csomagolás az ellenállhatatlan krémességgel bíró Caffarel csokoládékat tökéletes ajándékká teszi.

A Caffarel különlegességei – melyek a márkát annak idején az olasz és más európai királyi paloták ezüsttálcáira, manapság pedig a gourmand-ok asztalára és olyan üzletekbe, kávézókba juttatják el, ahol felismerik, elismerik és ajánlják a csokoládé mesterműveket – a mai napig a fenti szellemben készülnek.

Szükségből jött világhírű találmány

Honnan jött az ötlet, hogy mogyorót adjanak a csokoládéhoz? A válasz meglepő lehet, ugyanakkor a cég egykori tulajdonosának éleseszű kreativitásáról is tanúbizonyságot tesz.

A 19. század végén az itáliai újraegyesítési folyamat háborús időszakában Piemonte kormánya a luxuscikkek embargóját rendelte el, köztük a kakaóét is. Ekkor rukkolt elő Paul Caffarel azzal a korszakalkotó megoldással, hogy a a csokoládéban a hiánycikké vált kakaó egy részét helyettesítsék a helyben hagyományosan termelt és kiemelkedő minőségű mogyoróval. Egy ilyen szükségmegoldás vezetett el tehát a későbbiekben a cég zászlóshajójává kifejlődött Gianduiottohoz, melynek sikertörténete az 1865-ös torinói karneválon kezdődött.

Na de ki is az a Gianduia?

Egy jól csengő név, mely tökéletesen passzol egy édes élvezetekre csábító desszerthez. De vajon tudjuk-e honnan ered ennek a felejthetetlen, 150 éve azonos receptúra szerint készülő csokicsodának a neve?

Gianduia 1865 – A név és az évszám, amely örökre megváltoztatta a csokoládékészítés művészetét. Ebben az évben ugyanis a torinói karnevál alatt a mindig mosolygó Gianduia, Torinó városának tradicionális figurája az utcákon hömpölygő maskarás tömeg közé olyan csokoládét szórt, amilyenhez foghatót még soha nem kóstoltak. Nagylelkű tettének elismeréseként hamarosan róla nevezték el a különleges csokikreációt, így lett a Gianduiotto a világtörténelem első, egyenként papírba csomagolt csokoládéja.

Gianduia figurája tökéletes névadója a Caffarel (egyébként hajótest alakot formázó) zászlóshajójának, hiszen annak idején a függetlenségért folytatott harc szimbólumaként ismerték ezt az életvidám alakot, aki mindig örömét lelte a bolondozásban és szerette jó társaságban eltölteni az időt. És valljuk be, különleges finomságokat megosztani a  szívünkhöz közelállókkal valóban kellemes elfoglaltság.