A piemontei mogyoró

Piemonte: az olasz édességipar bölcsője

Az 1993 óta eredetvédett piemontei mogyoró egy tájfajta, a Tonda Gentile delle Langhe meghatározott termőterületen élő példányairól származik. Egyik kiemelkedő tulajdonsága a héjat teljesen kitöltő termés (magbélarány 50 százalék), ami kifejezetten előnyös egy csonthéjas esetében, de pirítás utáni íze és magas beltartalmi értéke miatt is ezt tartják a világ legjobb mogyorófajtájának. A 19. század végén, a nagy filoxérajárvány pusztítása után felszabaduló földterületeken alapították ültetvényeit a régióban, kifejezetten édességipari alapanyagigények kielégítésére és azóta a két iparág a területen párhuzamosan fejlődik.

A mogyoró édességipari felhasználását a legenda szerint a szemfüles torinói cukrászoknak köszönhetjük, akik a 19. század elején az embargó alá helyezett kakaót elkezdték mogyoróliszttel dúsítani. Michele Prochet cukrászmester 1852-ben a Caffarel csokoládégyárban ezt a terméket finomította tovább a mogyoró pirításával. Így született meg a gianduia és a belőle készített, jellegzetes formájú torinói Gianduiotto bonbon, amelyet azóta is változatlan formában gyártanak. Innentől kezdve egyre több és több mogyoróra volt szükség…

Prémium minőséget prémium összetevőkből

A Caffarel egyediségének titka  a mai napig az alapanyagok gondos kiválasztásában rejlik, a legfinomabb minőségű csokoládé és a mogyorók királyának tartott piemontei mogyoró közel 200 éve a legfontosabb összetevői a receptúrának.

Szakértők szerint nem fér hozzá kétség, hogy a piemontei mogyoró olyan kiemelkedő aromával és ízjegyekkel rendelkezik, amely kimagaslóvá teszi az egyéb fajtákhoz viszonyítva, különösen akkor, ha csokoládéval kombinálják. A Caffarelnél szigorúan ezt és csak ezt a fajta mogyorót használják, amely a San Giovanni-beli Luserna városkában fekvő gyáruktól mindössze néhány kilométernyire fekvő Langhe lankáin terem.

Továbbá a csokoládégyártáshoz felhasznált kakaó kiválasztásakor is nagy gondossággal járnak el, egy egyedi blendet (keveréket) használnak, ecuadori és ghanai termőterületekről származó kakaóbabokból. Míg az első könnyedebb és aromásabb, addig az utóbbi erőteljesebb, intenzívebb ízvilágú fajta. A Caffarel csokoládémestereinek szakértelme és 190 év tapasztalata garantálja, hogy a tökéletesen megalkotott keverék felhasználásával készített csokoládécsodák ellenállhatatlan receptúrákban öltenek végül testet.