Fenntartható termelés Európa legzöldebb csokoládégyárában
A Kim’s Chocolates számos lépést tett annak érdekében, hogy a termelőüzeme ökológiai lábnyomát a lehető legnagyobb mértékben csökkentse, azt a célt tartva szem előtt, hogy létrehozzák Európa „legzöldebb” csokoládégyárát.
A cég ultramodern üzeme 2008-ban nyílt meg, amely azon túl, hogy a legfejlettebb gyártási technológiát alkalmazza, a lehető legnagyobb mértékben környezetbarát beruházás, ahol az áramellátástól a szennyvízelvezetésig bezárólag a legtöbb területen zöld megoldásokat vezettek be.
Felépítésekor megközelítőleg 4 millió eurót költöttek környezetvédelmi beruházásokra, az alábbiak szerint:
- A termelőüzem építőanyaga 100%-ban újrahasznosítható
- 2987 napelemük a teljes energiaszükségletük mintegy 15-20%-át fedezi (± 600.000 kWh/év).
- Az ezen felüli energiaszükségletet 100%-ig megújuló energiaforrásból biztosítják (víz-, nap- és szélenergia).
- A fehér tető miatt lassabban melegszik fel az épület.
- Légkondicionálás és szellőzéstechnika területén a legmodernebb technológiát alkalmazzák.
- Ammónia-alapú hűtőt használnak a termál energia átalakítására.
- A korszerű világítástechnikát automatikus vezérlőrendszerrel látták el.
- Flamand kormányzati támogatással modern, bio-fermentációs elven működő víztisztító rendszert építettek ki, amely egy teljesen újszerű technológia a kisebb élelmiszeripari vállalkozások számára. A tápanyagok közel 90%-át kivonják a szennyvízből és ezekből mezőgazdasági célú trágya készül.