Spanyol életérzés kávébab szemekbe zárva

A Cafés Granell spanyol családi kisvállalkozást 1940-ben egy kávérajongó házaspár, Augustin Granell Ortega és Consuelo Herrero alapította. Az azóta felnőtt harmadik generációig bezárólag mindvégig az ősök által lefektetett alapértékek mentén menedzselik a céget: magas minőségű, prémium termékkínálatuk folyamatos és fáradhatatlan fejlesztés eredménye. Történelmi hátterük és több évtizedes tapasztalatuk egyúttal garanciát nyújt a prémium minőség állandó jelenlétére.

Napjainkban a cég központja Sueca-ban (Valencia tartomány) található, innen működtetik a belföldi és a nemzetközi értékesítési hálózatot. Legjelentősebb export piacaik közé tartozik Kína, Németország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Görögország, Jordánia, Irán, az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúdi Arábia.

A spanyol pörkölés

A Granell számára a kávé nem egy egyszerű ital, hanem a fogyasztása közben átélt élmények összessége: napkelték és napnyugták, baráti és családi beszélgetések, társasági és intim pillanatok a szabadban vagy a négy fal között, ám minden esetben önfeledt vidámságban és a mediterrán életörömben elmerülve.

A Granell gondosan válogatott kávészemeit szakértő kezek pörkölik a Földközi tenger végtelen panorámájában gyönyörködve, körülvéve a spanyol életérzést formáló varázslatos összetevőkkel: a kávébabok és az őrlemények a napsugarak ölelésében, örömben, szenvedélyben, tüzes spanyol virtusban és spontaneitásban látnak napvilágot. A Granell arra törekszik, hogy termékeivel ezt az élményt hozza el a mi asztalunkra is.

A siker építőkövei:

Minőség-ellenőrzés

A Granell prémium minőségének biztosítéka a teljes gyártási folyamatot átölelő következetes és szigorú minőség-ellenőrzési rendszer. A nyersanyag beérkezésétől a végtermék kiszállításáig a termelési lánc minden fontosabb lépcsőjén górcső alá veszik a minőséget, az ízt és aromát, a selejtszázalékot.

Cupping – kávékóstolás

A kávé kóstolása, azaz a cupping a különböző kávék érzékszervi vizsgálatát jelenti illat, íz, valamint az esetleges hibák szempontjából. A Granellnél kétféle cupping eljárást alkalmaznak:

Espresso cupping

Egy kisebb adag kávébabot megpörkölnek egy turbó konvekciós pörkölőben, a presszókávé minőségének ellenőrzéséhez. A pörkölt kávészemeket frissen őrölve készítik el a kávét, a crema a felszínen megjelenik.

Brazil cupping

Két hagyományos pörkölőgéppel dolgoznak, melyekben a vizsgálat alá vetni kívánt mintákat tradicionális eljárással készítik el, a tűz közvetlenül a pörkölőkamrát melegíti. A babszemek kevésbé pörkölődnek ebben az esetben, az ízkarakterisztikát könnyebb vizsgálni. Az őrlés során is hagyományos módszert alkalmaznak, ami egy durvább őrleményt eredményez, melyből 8 g-nyi adagokat forró vízzel felöntve készülnek el a minták, melyet a kóstoló team tagjai ellenőriznek íz, szín és aroma tekintetében.

Tárolás, raktározás

A 10 ezer m2-es üzemterületen szakszerű körülmények között raktározzák és dolgozzák fel a beérkező alapanyagot. Az üzemen belüli első elenőrzési pont a beérkező konténerek felbontásakor esedékes.

Pörkölés

A pörkölés teljes folyamata a pörkölőmester szakértő felügyelete alatt történik, mindvégig szigorúan szabályozott klimatikus körülmények között. A tökéletes pörkölés a megfelelő idő, hőmérséklet és szakmai tapasztalat kombinációjának eredménye. A spanyol terület egyedi sajátossága az úgynevezett torrefacto pörkölés, melynek során a pörkölés utolsó lépcsőjében cukrot adnak a kávébabszemekhez.

Blendelés

A kávékészítés kiemelkedően fontos mozzanata a blend, azaz a keverék megalkotása. Ez az a pillanat amikor a Granellre jellemző egyedi ízkarakter a kávémester gondos és szakszerű válogatásának, majd kombinációjának eredményeként megszületik, egyúttal a keverék megkapja az elnevezését.

A csomagolás és a termelés automatizált rendszerben történik a pontos utánkövethetőség érdekében. Elkészülnek a az egyes kiszerelések aromazáró szeleppel ellátott csomagjai, melyek biztosítják, hogy a gyárat elhagyó kávé a világ bármely pontján található fogyasztási pontig megőrizze a Granell által diktált kiemelkedően magas minőségét.