Szenvedély, tradíció és ízek története

A történet, amely közel 200 éve kezdődött

A Caffarel cég 1826-ban született, amikor a csokoládé Európában még egzotikus különlegességnek számított; mindössze néhány ember hallott róla és még kevesebben voltak a kiváltságosok, akik meg is kóstolhatták.

1826-ban Paul Caffarel megnyitotta csokoládélaboratóriumát Torinóban, melynek köszönhetően az észak-itáliai város a világ egyik csokoládé-fővárosává lépett elő.

Ebben az időszakban folyamatos háborúk zajlottak, így Európában a kakaó hiány-alapanyagnak számított. Ilyen mostoha körülmények között született meg egy igen kreatív ötlet mentén a Gianduiotto, a Caffarel legkülönlegesebb találmánya, amely egyben a legemlékezetesebb specialitás a csokoládé világában, hiszen korszakalkotó módon egyesítette egy desszertben a kakaót a kiemelkedő minőségéről híres pörkölt piemontei mogyoróval.

1826

AZ ELSŐ LABORATÓRIUM

Pier Paul Caffarel megérkezik Torinóba, szívében a csokoládé iránti mérhetetlen szenvedéllyel és egy álommal, hogy saját laboratóriumot nyisson. Megvásárol egy aprócska bőrüzemet a város szélén és megalkotja álmai laboratóriumát, Olaszország és egyben Európa egyik legelső csokoládégyárát.

1852

KAKAÓ ÉS MOGYORÓ ELŐSZÖR KÉZ A KÉZBEN

A Caffarel azzal kísérletezik, hogy a kakaót a Langhe-i régió mogyorójával vegyítse. A végeredmény pedig egy ínycsiklandó krémes massza, amely aprócska hajótest formájában nyeri el egyedi alakját. A neve „givu”, ami cigarettacsikket jelent piemontei dialektusban. Benne tisztelhetjük a Caffarel rendkívüli találmányának ősatyját.

1865

AZ ELSŐ GIANDUIOTTO

A csokoládé szerelmesei jegyezzék meg ezt az évszámot, a Gianduiotto születésének dátumát, 1865-öt. Ebben az évben ugyanis a torinói karnevál alatt Gianduia, a város tradicionális figurája az ünneplő tömeg közé olyan csokoládét szór, amilyenhez foghatót még soha nem kóstoltak. Nagylelkű tettének elismeréseként hamarosan róla nevezik el a különleges csokikreációt, így lesz a Gianduiotto a világtörténelem első, egyenként papírba csomagolt csokoládéja.

1867

CAFFARELT EGY IGEN FONTOS CÍMMEL TÜNTETIK KI

Párizsban Caffarelt a Francia Nemzeti Akadémia tagjává választják.

1869

KIRÁLYOK ASZTALÁN

Victor Emmanuel, Olszország királya, valamint Szászországi Elisabeth, genovai hercegné Királyi Jogosítványt adományoznak Caffarelnek, aki udvari beszállítóként immár a királyi és hercegi címereket használhatja a termékek csomagolásán.

 

1893

AMERIKA MEGHÓDÍTÁSA

Chicago ad otthont a Kolombuszi Világkiállításnak, Amerika felfedezésének  400-ik évfordulója alkalmából. Vajon kit tüntetnek ki elismerő oklevéllel a csokoládékészítés terén bizonyított kiválóságáért? Úgy bizony, Caffarelt.

1937

A GIANDUIOTTO PRÉSELÉSE

Egy találmány, amit a mai napig használnak. A technológia, amely tökéletesen, annak minden eleganciájával adja vissza a Csokoládémester szakértő mozdulatát, amellyel a cukrászzsákból a kakaó és mogyoró elegyéből készült masszát kipréseli, megalkotva  ezzel a krémesen bársonyos Gianduiotto minden egyedi darabját.

1951

AMIKOR A MARKETINGET MÉG „RÉCLAME”-NAK HÍVTÁK

Meghirdetik az első promóciós versenyt a Gianduia 1865-öt forgalmazó üzletek számára, amelyben a terméküket legszebben bemutató kirakatokat jutalmazzák.

1968

VISSZA A HEGYEK KÖZÉ

Torino történelmi városa, amely rohamos ütemben növekszik, többé már nem felel meg a cég fejlődési útjának. Így visszatérnek a gyökereikhez, a piemontei hegyekben fekvő kis faluba Lusernaba (San Giovanniban), ahol Pier Paul Caffarel született. Egy új otthon és egy új termelőüzem, amely szorosan kapcsolódik történetükhöz és piemontei identitásukhoz.

 

1990

A CUKORKÁK

Vallják, hogy édességből sosem elég. Úgy döntenek, hogy mindazt a törődést, amit eddig csak a csokoládénak szenteltek, ezentúl  a cukorkagyártásra is kiterjesztik. Mindezt a tőlük már megszokott magas minőség iránti elkötelezettségükkel, hiszen „noblesse oblige” a név kötelez.

 

1991

A CAFFAREL LIMUZIN

Hogy hogyan mutatják be történetüket és stílusukat a kiállítások és különféle rendezvények során? Az egyedülálló Caffarel Limuzinnal, egy századfordulós old timerrel, amely hűen tükrözi a Belle Époque korának lenyűgöző vonalvezetését és könnyed eleganciáját. Egy igazi időgép, amely varázslatos utazásra invitál a csokoládé legízletesebb története mentén.

2006

TORINÓI TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Egy globális esemény, amely összeköti a várost, ahol születtek, a hegyekkel ahol dolgoznak. A Caffarel számára tökéletes lehetőség kommunikálni cégüket: így megszerzik a jogot a rendezvény logójának használatára, és ebből az alkalomból új csomagolás design-t dobnak piacra.

2016

A CAFFAREL 190 ÉVE

Közel két évtizednyi cégtörténet az úttörő torinói csokoládélaboratóriumtól a márkáig, amely a „Made in Italy” mozgalom íz-nagykövetévé avanzsált és hamarosan 200-ik születésnapját ünnepli.